Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється у відповідності до Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ, затвердженим Наказом МОН, МОЗ України 17.04.2006 р. № 298/227
Витяг з інструкції «Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»
1.1. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільних навчальних закладах.
1.2. Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу.
При 10,5 і 12-годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування установлюється триразовим, орієнтовно для ясельних груп — сніданок 8.00-8.20, обід 11.30-12.00, вечеря 15.30-16.00; для дошкільних груп — сніданок 8.30-8.50, обід 12.30-13.00, вечеря 16.30-16.50.
1.3. У санаторних дошкільних навчальних закладах (санаторних групах) у залежності від профілю: а) для дітей, які часто і тривало хворіють; б) для дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту; в) для дітей, народжених від батьків, які постраждали під час аварії на Чорнобильській АЕС; г) для дітей дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу (порушення фізичного та (або) розумового розвитку) режим харчування повинен бути 4 або 5-разовим за призначенням лікаря.
1.4. Під час оздоровчого періоду необхідно організувати додатковий прийом їжі — другий сніданок з 10.00 до 11.00 у вигляді фруктів, соків, які видаються під час прогулянки.
1.6. Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути таким; сніданок — 25%,
обід — 35%,
підвечірок і вечеря — по 20%.
Тривалість сніданку, підвечірку і вечері — по 20хв., обіду — 25-30хв.
1.11. Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням ДНЗ. Винятком можуть бути яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50 – 100 г. Якщо дитина поснідала вдома, її і не слід примушувати снідати вдруге.
1.17. Консерви м’ясні, рибні та овочеві можуть використовуватися, як виняток, при відсутності м’яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв.
1.26. Столовий посуд може бути фаянсовий, порцеляновий або з неіржавіючої сталі. Забороняється застосування пластмасового посуду багаторазового використання, пощербленого посуду та емальованого з пошкодженою емаллю. Кількість столового посуду у групі повинна відповідати кількості дітей за списком.
Затверджено
Постановою Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ ХАРЧУВАННЯ У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКАЛАДАХ
(денна на одну дитину, грамів)
№ з/п | Найменування продукту | Вікова група (років) | |
Від 1 до 3 років | Від 3 до 6 (7) років | ||
1. | Хліб пшеничний | 55 | 80 |
2. | Борошно пшеничне | 15 | 25 |
3. | Крупи. Бобові, макаронні | 30 | 45 |
4. | Картопля | 130 | 190 |
5. | Овочі різні | 180 | 230 |
6. | Фрукти свіжі, цитрусові | 45 | 100 |
7. | Соки | 50 | 70 |
8. | Фрукти сушені | 10 | 10 |
9 | Кондитерські вироби | 5 | 15 |
10. | Цукор | 35 | 45 |
11. | Масло вершкове | 12 | 21 |
12. | Олія | 6 | 9 |
13. | Яйця, штук | 1/4 | 1/2 |
14. | Молоко | 350 | 400 |
15. | Сир кисломолочний | 35 | 45 |
16. | Сир твердий | 3 | 5 |
17. | Сметана | 5 | 10 |
18. | М’ясо, м’ясопродукти | 60 | 100 |
19. | Риба, рибопродукти | 20 | 45 |
20. | Кава злакова, цикорій | 1 | 4 |
21. | Какао | 1 | 2 |
22. | Чай | 0,2 | 0,2 |
23. | Сіль, сіль йодована | 2 | 5 |
24. | Дріжджі | 1 | 1 |
25. | Лавровий лист | 0,05 | 0,1 |
26. | Сухарі панірувальні | 2 | 2 |
27. | Томатна паста | 2 | 2 |
28. | Ванільний цукор | 0,1 | 0,1 |
29. | Кислота лимонна | 0,1 | 0,1 |
Примітка: Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовується в межах даної норми _+ 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі – кілька разів на тиждень.
ОРІЄНТОВНИЙ ОБ‘ЄМ ГОТОВИХ СТРАВ ТА ОКРЕМИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ДІТЕЙ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП (у грамах)
Назва страви | Об’єм їжі для дітей (вікові групи) | ||||
До 1 року | Від 2 до 3 років | Від 4 до 5 років | Від 5 до 6 (7) років | ||
Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю) | 100 | 150-180 | 180-200 | 200 | |
Чай, кава злакова, какао, молоко або кисломолочний напій тощо | 100 | 150-180 | 150-180 | 150-180(200) | |
Супи, бульйон | 100 | 150 | 150-200 | 200 | |
М’ясні або рибні страви | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | |
Компоти, киселі | 100 | 100-120 | 120-150 | 150-180(200) | |
Гарніри, ут.ч. комбіновані | 90 | 100 | 120 | 130 | |
Фрукти, соки | 50 | 50-80 | 80 — 100 | 100-130 | |
Сала їй із свіжих фруктів і овочів | 40 | 40-50 | 40-50 | 50-60 | |
Хліб житній (на день) | 10 | 30 | 50 | 60 | |
Хліб пшеничний (на день) | 60 | 70 | 100 | 110 | |
Примітка. При розподілі страв на порції враховується вік дитини і індивідуальні особливості: апетит, стан здоров’я, сприймання продуктів (не сприймає молоко, рибу, полуниці, яйця тощо).
Вартість харчування дитини: 20,40 - ясла, 30,00 - садові групи