• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Харчування дітей у ЗДО

Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється у відповідності до Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ, затвердженим Наказом МОН, МОЗ України 17.04.2006 р. № 298/227

Витяг з інструкції «Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»

1.1. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільних на­вчальних закладах.

1.2. Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується ке­рівником закладу.

При 10,5 і 12-годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування установлюється триразовим, орієнтов­но для ясельних груп — сніданок 8.00-8.20, обід 11.30-12.00, вечеря 15.30-16.00; для дошкільних груп — сні­данок 8.30-8.50, обід 12.30-13.00, вечеря 16.30-16.50.

1.3. У санаторних дошкільних навчальних закладах (санаторних групах) у залежності від профілю: а) для дітей, які часто і тривало хворіють; б) для дітей із за­хворюваннями шлунково-кишкового тракту; в) для ді­тей, народжених від батьків, які постраждали під час аварії на Чорнобильській АЕС; г) для дітей дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу (порушення фізичного та (або) розумового розвитку) режим харчу­вання повинен бути 4 або 5-разовим за призначенням лікаря.

1.4. Під час оздоровчого періоду необхідно організу­вати додатковий прийом їжі — другий сніданок з 10.00 до 11.00 у вигляді фруктів, соків, які видаються під час прогулянки.

1.6. Розподіл їжі за калорійністю протягом дня пови­нен бути таким; сніданок — 25%,

обід — 35%,

підвечірок і вечеря — по 20%.

Тривалість сніданку, підвечірку і вечері — по 20хв., обіду — 25-30хв.

1.11. Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням ДНЗ. Винятком можуть бути яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50 – 100 г. Якщо дитина поснідала вдома, її і не слід примушувати снідати вдруге.

1.17. Консерви м’ясні, рибні та овочеві можуть ви­користовуватися, як виняток, при відсутності м’яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної оброб­ки при приготуванні перших і других страв.

1.26. Столовий посуд може бути фаянсовий, порцеляновий або з неіржавіючої сталі. Забороняється застосування пластмасового посуду багаторазового використання, по­щербленого посуду та емальованого з пошкодженою емаллю. Кількість столового посуду у групі повинна від­повідати кількості дітей за списком.

Затверджено

Постановою Кабінету Міністрів України

від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ ХАРЧУВАННЯ У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКАЛАДАХ

(денна на одну дитину, грамів)

№ з/пНайменування продуктуВікова група (років)
Від 1 до 3 роківВід 3 до 6 (7) років
1.Хліб пшеничний5580
2.Борошно пшеничне1525
3.Крупи. Бобові, макаронні3045
4.Картопля130190
5.Овочі різні180230
6.Фрукти свіжі, цитрусові45100
7.Соки5070
8.Фрукти сушені1010
9Кондитерські вироби515
10.Цукор3545
11.Масло вершкове1221
12.Олія69
13.Яйця, штук1/41/2
14.Молоко350400
15.Сир кисломолочний3545
16.Сир твердий35
17.Сметана510
18.М’ясо, м’ясопродукти60100
19.Риба, рибопродукти2045
20.Кава злакова, цикорій14
21.Какао12
22.Чай0,20,2
23.Сіль, сіль йодована25
24.Дріжджі11
25.Лавровий лист0,050,1
26.Сухарі панірувальні22
27.Томатна паста22
28.Ванільний цукор0,10,1
29.Кислота лимонна0,10,1

Примітка: Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовується в межах даної норми _+ 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі – кілька разів на тиждень.

ОРІЄНТОВНИЙ ОБ‘ЄМ ГОТОВИХ СТРАВ ТА ОКРЕМИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ДІТЕЙ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП (у грамах)

Назва стравиОб’єм їжі для дітей (вікові групи)
До 1 рокуВід 2 до 3 роківВід 4 до 5 роківВід 5 до 6 (7) років
Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю)100150-180180-200200
Чай, кава злакова, какао, молоко або кисломолочний напій тощо100150-180150-180150-180(200)
Супи, бульйон100150150-200200
М’ясні або рибні страви40-5050-6060-7070-80
Компоти, киселі100100-120120-150150-180(200)
Гарніри, ут.ч. комбіновані90100120130
Фрукти, соки5050-8080 — 100100-130
Сала їй із свіжих фруктів і овочів4040-5040-5050-60
Хліб житній (на день)10305060
Хліб пшеничний (на день)6070100110

Примітка. При розподілі страв на порції враховується вік дитини і індивідуальні особливості: апетит, стан здо­ров’я, сприймання продуктів (не сприймає молоко, рибу, полуниці, яйця тощо).

Вартість харчування дитини: 20,40 - ясла, 30,00 - садові групи

Кiлькiсть переглядiв: 326

Коментарi